Sunday, September 16, 2007

کشمکش براي انتخاب استراتژي عليه ايران - تحليل بوستون گلوب از اختلاف نظرهاي درون دولت آمريکا

کشمکش براي انتخاب استراتژي عليه ايران
تحليل بوستون گلوب از اختلاف نظرهاي درون دولت آمريکا - دوشنبه 26 شهریور 1386 [2007.09.17]
هلن کوپر
به نوشته روزنامه نيويورک تايمز در حالي که در هفته گذشته توجه عمومي بر تقويت نيروها در عراق متمرکز شده بود، بوش در جريان نطق روز پنج شنبه خود مساله اعمال فشار بر ايران را بطور جدي مطرح کرد. وي ايران را دليل اصلي ادامه حضور ايالات متحده در عراق اعلام کرد.
لحن سخنان بوش باز گو کننده وجود يک کشمکش شديد ميان نيروهاي موجود در دستگاه ديپلماسي آمريکا بر سر انتخاب شدت رويارويي با ايران بود.
کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه ايالات متحده، معتقد به ادامه تلاش هاي ديپلماتيک است در حالي که ديک چني، معاون رياست جمهوري آمريکا، طرفدار ديدگاه سخت تري براي منزوي ساختن ايران و بررسي احتمال استفاده از گزينه حمله نظامي است.
گفته هاي بوش وجود اين منازعه را آشکار مي کند و مي توان گفت لا اقل در شرايط فعلي، او به سمت چني گرايش پيدا کرده است. با ترسيم جنگ احتمالي با ايران به عنوان يکي از قدرت هاي برتر در منطقه خاور ميانه، بوش گفتمان ديگري از جنس جنگجويي هاي محاسبه شده را در پيش گرفته است.
بوش گفت: "اگر ما مجبور به خروج از عراق شويم، افراد تندرو متعلق به همه گروه هاي موجود جسور تر مي شوند. ايران از اين هرج و مرج استفاده مي کند و تشويق مي شود به تلاش هاي خود براي به دست آوردن سلاح هاي هسته اي و تبديل شدن به قدرت برتر منطقه اي ادامه دهد."
تنش ها ميان رايس و چني به زمان هاي خيلي قبل باز مي گردد. اولين بار رايس به عنوان کارشناس امنيت ملي، اختلافات ميان چني و دونالد رامسفلد و پس از او چني و کالين پاول را تعديل مي کرد.
حالا هم به عنوان وزير امور خارجه، رايس هر چه بيشتر منشاء ديدگاه هاي ديپلماتيک در وزارت امور خارجه بوده است؛ چيزي که در رفتارهاي آمريکا با دنيا به طور کلي، و ايران به طور خاص، طعم بازدارنده دارد.در همين حال، چني و اعضاي تندرو دولت از آهنگ کند پيشرفت در مهار جاه طلبي هاي هسته اي ايران به ستوه آمده اند و اين را نتيجه برخورد ديپلماتيک رايس مي دانند.
همفکران چني در گفتگوهاي خود به لزوم سياست تغيير رژيم ايران به عنوان يک ديپلماسي حياتي براي آمريکا اشاره مي کنند و ضمنا" در ديدارهاي خصوصي از تشويق اسراييل به انجام يک حمله نظامي عليه تاسيسات هسته اي ايران حرف مي زنند.
به گفته يکي از مقامات وزارت خارجه، اظهارات رايان کروکر، سفير ايالات متحده در عراق، در اين مورد که گفتگوها با ايران تاثير اندکي در کاهش نفوذ آنها در عراق داشته است، آتش زير خاکستر در دفتر چني را شعله ورتر ساخت.
منازعات موجود ميان اين گروه ها در داخل آمريکا بزودي تاثير خود را در تصميم گيري در مورداعلام نام سپاه پاسداران انقلاب به عنوان يک گروه تروريستي و اعمال تحريم هاي مالي ايران نشان خواهد داد.
مقامات مي گويند در حالي که کاخ سفيد و اعضاي دفتر معاون رياست جمهوري سعي در وارد کردن کل مجموعه سپاه پاسداران در ليست سياه دارند، مقامات وزارت خارجه و اداره خزانه داري کشور در تلاش هستند با محدودتر کردن اين اقدام، به وارد نمودن نام شاخه قدس سپاه و سازمان هاي مربوط به آن در اين ليست بسنده کنند.
اين عنوان موجب برقراري يک سلسله تحريم هاي خودبه خود خواهد شد که اقدامات ايالات متحده را در مسدود کردن حساب هاي مالي و ساير دارايي هاي تحت کنترل سپاه آسان تر مي کند.
واشنگتن مدت ها است که ايران را متهم به ارسال کمک هاي مالي و حتي نيرو براي ستيزه جويان مسلمان شيعه مي کند که مسوول هدف قرار دادن سربازان آمريکايي هستند. فرماندهان آمريکايي و بريتانيايي جنگ در اين مناطق از عراق را جنگ با نمايندگان ايران مي خوانند.
دولت آمريکا همچنان به تلاش هاي خود در اعمال فشار عليه ايران ادامه مي دهد. وزارت امور خارجه از مقامات ارشد پنج کشور قدرتمند دنيا خواسته تا قبل از حضور در جلسه 21 سپتامبر خود در واشنگتن، راهي براي ممانعت از بلند پروازي هاي هسته اي ايران پيدا کنند. در اين جلسه، نيکلاس برنز، معاون سياسي وزارت خارجه، تلاش خود را براي وضع تحريم هاي سنگين تر سازمان ملل عليه ايران به کار خواهد گرفت.
رايس به زودي با همتايان خود از اروپا و روسيه و چين براي بحث بر سر وضع تحريم ها عليه ايران ديدار مي کند.
مقامات آمريکايي مي گويند ايران علاوه بر موضوع برنامه هاي هسته اي، منشا مشکلات فزاينده اي براي دستگاه ديپلماسي بوش بوده است. آنها با برافروختن آتش مناقشات در عراق، افغانستان، لبنان و غزه، با ارسال سلاح و ارايه کمک هاي مالي به گروه هاي جنگ طلب مسلمان نظير حماس که هم اکنون کنترل نوار غزه را در اختيار دارد، جزيي از مشکلات آمريکا هستند.
منبع: بوستون گلوب – 16 سپتامبر

No comments: