Monday, September 03, 2007

- مواد مصرفي چين جانشين کالاهاي صنعتي اروپا شريکان بزرگ ايران رفته اند

شريکان بزرگ ايران رفته اند
مواد مصرفي چين جانشين کالاهاي صنعتي اروپا
- سه شنبه 13 شهریور 1386 [2007.09.04]
حميد احدي
معاون اقتصادي وزارت خارجه اعلام داشته که ديگر آلمان شريك تجاري ايران نيست و کشورهاي اروپائي که در چهل سال گذشته همواره در صدر فهرست صادرکنندگان کالاهاي صنعتي به کشور بوده اند اينک جاي خود را به چين و اسپاينا و ايتاليا داده اند. اين در حالي است که کارشناسان اقتصادي معتقدند که اين تغيير فهرست تجارت خارجي کشور نه در اثر تصميم گيري دولت، بلکه در ادامه تحريم هاي کشور است که حاصل آن انباشتن کشور از کالاهاي مصرفي صادر کنندگاني مانند چين است که به عنوان بزرگ ترين شريک تجاري کشور درآمده و در مقابل نفت و گاز عمدتا به صادرات کالاهاي مصرفي بسنده مي کند و تاکنون از شرکت در پروژه هاي صنعتي بزرگ خودداري کرده است.
عليرضا شيخ عطار، معاون اقتصادي وزير امور خارجه تاكيد كرد كه آلمان بزرگترين شريك تجاري كشورمان نيست و در حال حاضر چين بزرگترين شريك تجاري ايران است و در سال گذشته به 15 ميليارد دلار رسيد يعني سه برابر روابطي كه با آلمان داشتيم.
وي بدون اشاره به آراي منفي سه باره اي که چين در مقاطع حساس عليه ايران و به نفع قطعنامه هاي پيشنهادي آمريکا داده، اين تغيير را تصميم گيري سياسي بر اساس منافع کشور خوانده و گفته براي كاهش مبادلات اقتصادي با كشور‌هايي كه همواره مشكلات سياسي براي كشورمان فراهم مي‌كنند نيازي به مصوبه نيست چراكه بنگاه‌هاي اقتصادي كشور به شكل طبيعي سراغ كشور‌هايي مي‌روند كه رفتار بهتري با ما دارند.
وي در ادامه در باره تاسيس مراكز تجاري در كشورهاي اروپايي و آمريكايي نيز گفت: قرار نبوده است كه در اروپا و آمريكا مراكز تجاري تاسيس شود و اين اقدام تنها براي آفريقا و دو كشور آسياي ميانه پيش‌بيني شده بود كه به دليل كمبود بودجه و نبود منابع اين مراكز هنوز تاسيس نشده‌اند.
ادعاهاي معاون اقتصادي وزارت خارجه، که بيش تر براي تبليغات داخلي جلوه مي کند، در حالي صورت مي گيرد که اخبار مربوط به قطع روابط مالي بانک هاي معتبر جهان با ايران مدت هاست که در رسانه هاي بين المللي منعکس مي شود. خودداري کشورهائي مانند چين و فرانسه و روسيه از ادامه همکاري در پروژه هاي بزرگ، معطل ماندن پروژه هاي مشترک بزرگ مانند خط لوله صلح [مگر زماني که مطابق قرارداد در زماني طولاني با تخفيفي زياد به طرف معامله همراه باشد] و انتقال گاز به اروپا نيز خبرهائي نيست که از مردم پنهان مانده باشد. تنگناهائي که با واکنش تکراري مقامات و سخنگويان دولتي همراه شده است که مي گويند "اين تحريم ها هيچ تاثيري در سرنوشت کشور ندارد" و يا " منابع مختلف و نياز جهان به انرژي، تحريم ها را بي اثر مي کند".
گرچه همزمان با اين تبليغات داخلي که به نوشته منابع خارجي به قصد جلوگيري از هيجان منفي و شکست رواني جامعه صورت مي گيرد، تلاش هاي چند جانبه دولت براي مذاکره با آمريکا و حل مسائل با کشورهاي مختلف غربي در جريان است. چنان که حتي اعلام آتش بس توسط حزب الله لبنان و موفقيت دولت سينوره در آن کشور، موافقت مقتدي صدر براي انحلال موقت سپاه مهدي که زمينه خروج بخشي از نيروهاي ارتش بريتانيا را از بصره فراهم کرد، در تحليل هاي خارجي به حساب نرمش هاي ايران و معاملات پشت پرده دولت جمهوري اسلامي گذاشته مي شود.
در اين ميان اعلام امکان ملاقات منوچهر متکي با خانم کونداليزا رايس که سخنگوي وزارت خارجه از قول منابع عراقي خبرش را اعلام داشت نيز، با اهميت تلقي شده است. خبري که اگر سه سال قبل منتشر مي شد محافظه کاران دولت را به خاطر آن به انواع طرق استيضاح مي کردند، اما اينک معضلات اقتصادي تندروها را مجبور به انواع نرمش ها کرده است
.

No comments: